Guide: Sådan brygger du den bedste kaffe i din maskine

Kender du alle 6 faktorer, der er udslagsgivende for smagen og oplevelsen af din firmakaffe? Du værdsætter sikkert en ekstra god kop kaffe derhjemme, og hvorfor ikke gøre det samme på arbejdspladsen? Følg her vores guide, og lær hvordan du altid laver den bedste kaffe på jeres kaffemaskine!

Hvad gør kaffe til den bedste kaffe?

God kaffe kombinerer flere elementer for at skabe en god smagsoplevelse. Verdens bedste kaffe indebærer en harmonisk balance mellem aroma og smag. DanKaf's kvalitetskaffe opfylder dette ved at vælge nøje udvalgte kaffebønner fra de bedste kafferegioner globalt. Bønnerne ristes med ekspertise for at fremhæve deres unikke smagsnuancer og aroma. Resultatet er en velafbalanceret kop kaffe med dyb karakter og rig smag. 

Trin-for-trin guide: Sådan brygger du god kaffe på din kaffemaskine 

Der er flere faktorer du bør overveje, når du skal brygge en god kop kaffe. Herunder kan du finde en trin-for-trin guide som inderholder en beskrivelse og tips til 6 faktorer, som er afgørende for smagen og oplevelsen af din firmakaffe. Lige til at bruge derude i hverdagen!

1. Vælg den rette kaffebønne 

Første skridt er at vælge de rigtige kaffebønner. Dyrkningsforhold, ristning og bønnernes sammensætning påvirker alt sammen smagen. Men det vigtigste er at finde præcis den smag, som fungerer for jer!

Desuden er det ikke alle kaffevarianter, der fungerer i en kaffeautomat. Vores salgskonsulenter hjælper dig gerne med at finde de helt rette kaffebønner med den smag, der passer til lige netop din organisation, og vores teknikere er altid med til at sikre, at jeres kaffeautomat er indstillet til at bruge den rette dosering.

Hos DanKaf finder du bl.a. vores 5 egne kaffevarianter, som alle er optimeret til brygning i automater.

2. Vælg den rigtige formaling af kaffen

Hvordan kaffebønnerne skal være formalet, afhænger af, hvordan du brygger din kaffe. En tommelfingerregel er: Jo kortere tid brygningen tager, jo finere bør formaling af kaffen være. Helt konkret betyder det, at kaffe til stempelkande kræver en relativt grov formaling, filterkaffe en mellem variant og espresso en meget fin formaling.

Formalet kaffe til brygning i kaffeautomater
Nogle kaffemaskiner kræver, at kaffen påfyldes formalet, eksempelvis store bryganlæg og almindelige kandemaskiner. Her skal du være sikker på, at formalingen er optimeret til brug i kaffefilter. Med vores sortiment af formalet kaffe i doseringsposer er du sikret den rette formaling og en god kop kaffe hver gang. Faktisk passer én doseringspose præcist til det antal kopper, du kan brygge på din maskine. 

Helbønner til kaffekværn og espressomaskine
I kaffeautomater til hele bønner, er det vigtigt at automaten indstilles til lige netop den kaffe, I har. Dermed sikres den bedst mulige smagsoplevelse. Hos DanKaf er vi garant for ensartede kopprofiler, og derfor er det ofte ikke nødvendigt at justere formalingen yderligere. 

Du kan også vælge selv at male dine hele kaffebønner i en kværn. På den måde styrer du, hvor fin kaffen bliver – og vil du f.eks. lave en espresso, skal bønnerne være finere formalet end til både stempelkaffe og filterkaffe. Har du en espressomaskine, kræver det altså, at kaffen formales ekstra fint for at opnå den rette gennemløbstid og heraf den optimale smag.

3. Opbevar kaffen rigtigt og bevar smagen

Kaffe mister en del af sin gode smag, når der kommer ilt til den, hvilket vil sige, lige så snart du åbner for kaffeposen. Formalet kaffe begynder allerede at miste smag efter 4-5 dage. Så når du har taget hul på posen med kaffe – om det er bønner eller formalet - skal kaffen efterfølgende opbevares i original emballage og helt lufttæt, indtil du hælder den i bryganlægget eller kaffemaskinen. Og for at få den bedste smag bør en pose kaffe bruges indenfor 1-2 uger.

Tip: Har du en kaffeautomat med beholder til kaffen, skal kaffen også skiftes her, hvis maskinen f.eks. har stået stille i 14 dage på grund af ferie.

4. Sørg for den rigtige temperatur på vandet

Vand er et vigtigt element i den gode kop kaffe. Vidste du f.eks. at temperaturen bør være mellem 94 og 96º C, for at aromastofferne i kaffen udvikler sig optimalt? Er vandet varmere, får kaffen en besk smag, men er den derimod for kold, trækker det ikke noget smag ud af kaffen. Vores teknikere sørger naturligvis for, at temperaturen er helt korrekt til brygning, hvis du har en kaffeautomat fra os.

Vi anbefaler også altid, at du bruger et kalkfilter foran kaffemaskinen. På den måde får kaffen den bedste smag, da smagen påvirkes af mængden af kalk i vandet. Dertil forlænger du samtidig levetiden på kaffemaskinen i virksomheden.

5. Dosér kaffen korrekt

Hvor stærk kaffen bliver, afhænger også af doseringen af kaffebønnerne. Her er det et spørgsmål om smag og behag, så du bør prøve dig frem. Har I en kaffeautomat eller et bryganlæg, kan du hos os få doseringsposer, som passer til netop dit bryganlæg. På den måde skal du bare åbne posen og bruge den med det samme, for at få en helt frisk kaffe med den optimale smag.

Mange maskiner doserer automatisk under brygningen, men hvis I ikke synes, at kaffen smager præcist, som I ønsker, kan man skrue på doseringen. Her kan vores tekniske afdeling hjælpe med at indstille maskinens dosering sammen med jer, så kaffen passer til jeres smag. 

Brygger du derimod kaffen på en kolbemaskine, kan du prøve dig frem til den rette dosering. Vi anbefaler som udgangspunkt, at du bruger ca. 7 gram kaffe pr. kop og ca. 45 gram til en liter vand.

Tip: Vær opmærksom på at fordele kaffen jævnt i filteret. Ligger kaffen skråt i filteret, får dele af kaffen ikke kontakt med vandet, og det vil give kaffen mindre smag.

6. Husk rengøringen af jeres maskine

Rengøring af jeres maskine, bryganlæg eller automat er afgørende for smagen af kaffen. De fleste maskiner har en daglig og en ugentlig rengøringsrutine, som skal overholdes for at opnå den optimale smag af kaffen. Er maskinen ikke helt ren, kan snavs osv. give en dårlig bismag til din færdigbryggede kaffe. Dertil kan det i sidste ende medføre fejl eller driftstop, som skal udbedres. Hvis I har en serviceaftale hos os, kan vi hjælpe jer i disse tilfælde. Men den daglige og/eller ugentlige rengøring vil være jeres ansvar.

Tip: Bruger du frisk mælk i din maskine, er den daglige rengøring endnu mere vigtig. Her er der nemlig fare for udvikling af bakterier!

En komplet kaffeløsning giver jer den bedste firmakaffe

Dankaf's fuldservice kaffepakker til erhverv sikrer, at virksomheder altid kan servere den bedste kaffe. Med en fuldservice kaffeløsning fra DanKaf er der altid frisk kaffe på kontoret, da maskinen regelmæssigt bliver rengjort og vedligeholdt. Kaffebønnerne er af høj kvalitet og sikreren rig smagsoplevelse. Den omfattende service garanterer, at firmakaffen altid er i topform, hvilken skaber tilfredse medarbejdere og besøgende. 

Få hjælp til at vælge den bedste kaffeløsning

Vil du gerne prøve en ny kaffe? Vi anbefaler, at du altid prøvesmager kaffen – og måske inviterer dine kolleger til at smage med? Vi kommer gerne på besøg og tager smagsprøver med, så I kan finde frem til den perfekte kop kaffe til jeres arbejdsplads.

Er det tid til en helt ny maskine, vejleder vi naturligvis også, så vi sammen kan finde frem til præcis den maskine eller automat, der passer til jeres kaffebehov.

Kontakt os i dag, så vi sammen kan lave en skræddersyet kaffeløsning til jer – ganske uforpligtende!