

Sådan brygger du den bedste kop kaffe
– i kaffeautomaten
Kender du alle 6 faktorer, der er udslagsgivende for smagen og oplevelsen af din firmakaffe? Du værdsætter sikkert en ekstra god kop kaffe derhjemme, og hvorfor ikke gøre det samme på arbejdspladsen? Få vores tips til at sikre gode kaffe og glade medarbejde lige her.


1. Vælg den rette kaffebønne
Første skridt er at vælge de rigtige kaffebønner. Dyrkningsforhold, ristning og bønnernes sammensætning påvirker alt sammen smagen. Men det vigtigste er at finde præcist den smag som fungerer for jer.
Desuden er det ikke alle kaffevarianter, der fungerer i en kaffeautomat. Vores salgskonsulenter hjælper dig gerne med at finde de helt rette kaffebønner med den smag, der passer til lige netop din organisation, og vores teknikere er altid med til at sikre, at jeres kaffeautomat er indstillet til at bruge den rette dosering.
Hos DanKaf finder du bl.a. vores 5 egne kaffevarianter, som alle er optimeret til brygning i automater.

2. Vælg den rigtige formaling af kaffen
Hvordan kaffebønnerne skal være formalet, afhænger af, hvordan du brygger din kaffe. En tommelfingerregel er: Jo kortere tid brygningen tager, jo finere bør formaling af kaffen være. Helt konkret betyder det, at stempelkaffe kræver en relativt grov formaling, filterkaffe en mellem variant og espresso en meget fin formaling.
Formalet kaffe til brygning i kaffeautomater
I kaffeautomater til hele bønner, er det vigtigt at automaten indstilles til lige netop den kaffe, I har. Dermed sikres den bedst mulige smagsoplevelse. Hos DanKaf er vi garant for ensartede kopprofiler, og derfor er det ofte ikke nødvendigt at justere formalingen yderligere.
Andre kaffemaskiner kræver, at kaffen påfyldes formalet, eksempelvis store bryganlæg og almindelige kandemaskiner. Her skal du være sikker på, at formalingen er optimeret til brug i kaffefilter. Med vores sortiment af formalet kaffe i doseringsposer er du sikret den rette formaling og en god kop kaffe hver gang. Faktisk passer én doseringspose præcist til det antal kopper, du kan brygge på din maskine.
Helbønner til kaffekværn og espressomaskine
Du kan vælge selv at formale din kaffe i en kværn. På den måde styrer du, hvor fin kaffen bliver – og vil du f.eks. lave en espresso, skal bønnerne være finere formalet end til både stempelkaffe og filterkaffe. Har du en espressomaskine, kræver det altså, at kaffen formales ekstra fint for at opnå den rette gennemløbstid og heraf den optimale smag.



3. Opbevar kaffen rigtigt og bevar smagen
Kaffe mister en del af sin gode smag, når der kommer ilt til den, hvilket vil sige, lige så snart du åbner for kaffeposen. Formalet kaffe begynder allerede at miste smag efter 4-5 dage. Så når du har taget hul på posen med kaffe – om det er bønner eller formalet - skal kaffen efterfølgende opbevares i original emballage og helt lufttæt, indtil du hælder den i bryganlægget eller kaffemaskinen. Og for at få den bedste smag bør en pose kaffe bruges indenfor 1-2 uger.
Tip: Har du en kaffeautomat med beholder til kaffen, skal kaffen også skiftes her, hvis maskinen f.eks. har stået stille i 14 dage på grund af ferie.



4. Sørg for den rigtige temperatur på vandet
Vand er et vigtigt element i den gode kop kaffe. Vidste du f.eks. at temperaturen bør være mellem 94 og 96º C, for at aromastofferne i kaffen udvikler sig optimalt? Er vandet varmere, får kaffen en besk smag. Vores teknikere sørger naturligvis for, at temperaturen er helt korrekt til brygning, hvis du har en kaffeautomat fra os.
Vi anbefaler også altid, at du bruger et kalkfilter foran kaffemaskinen. På den måde får kaffen den bedste smag, da smagen påvirkes af mængden af kalk i vandet. Dertil forlænger du samtidig levetiden på kaffemaskinen i virksomheden.

5. Doser kaffen korrekt
Hvor stærk kaffen bliver, afhænger også af doseringen af kaffebønnerne. Her er det et spørgsmål om smag og behag, så du bør prøve dig frem. Har I en kaffeautomat eller et bryganlæg kan du hos os få doseringsposer, som passer til netop dit bryganlæg. På den måde skal du bare åbne posen og bruge den med det samme, for at få en helt frisk kaffe med den optimale smag.
Mange maskiner doserer automatisk under brygningen, men hvis I ikke synes, kaffen smager præcist, som I ønsker, kan man skrue på doseringen. Her kan vores tekniske afdeling hjælpe med at indstille maskinens dosering sammen med jer, så kaffen passer til jeres smag.
Brygger du derimod kaffen på en kolbemaskine, kan du prøve dig frem til den rette dosering. Vi anbefaler som udgangspunkt, at du bruger ca. 7 gram kaffe pr. kop og ca. 45 gram til en liter vand.
Tip: Vær opmærksom på at fordele kaffen jævnt i filteret. Ligger kaffen skråt i filteret, får dele af kaffen ikke kontakt med vandet, og det vil give kaffen mindre smag.




6. Husk rengøringen af jeres maskine
Rengøring af jeres maskine, bryganlæg eller automat er afgørende for smagen af kaffen. De fleste maskiner har en daglig og en ugentlig rengøringsrutine, som skal overholdes for at opnå den optimale smag af kaffen. Er maskinen ikke helt ren, kan snavs osv. give en dårlig bismag til din færdigbryggede kaffe. Dertil kan det i sidste ende medføre fejl eller driftstop, som skal udbedres. Hvis I har en serviceaftale hos os, kan vi hjælpe jer i disse tilfælde. Men den daglige og/eller ugentlige rengøring vil være jeres ansvar.
Tip: Bruger du frisk mælk i din maskine, er den daglige rengøring endnu mere vigtig. Her er der nemlig fare for udvikling af bakterier!

Få hjælp til at vælge den rette kaffeløsning
Vil du gerne prøve en ny kaffe? Vi anbefaler, at du altid prøvesmager kaffen – og måske inviterer dine kolleger til at smage med? Vi kommer gerne på besøg og tager smagsprøver med, så I kan finde frem til den perfekte kop kaffe til jeres arbejdsplads.
Er det tid til en helt ny maskine, vejleder vi naturligvis også, så vi sammen kan finde frem til præcis den maskine eller automat, der passer til jeres kaffebehov.
Kontakt os i dag, så vi sammen kan lave en skræddersyet kaffeløsning til jer – ganske uforpligtende!
